Gratis materialer til undervisning
Velkommen til informationssamfundet – viden har vi nok af. Og i Danmark er meget gratis materialer til undervisning endda finansieret af vores fælleskonto. Dyk ned og brug det, du synes om:
En samling til hjemmeundervisere
Når man hjemmeunderviser, kan det være en udfordring at finde materialer, der både inspirerer og dækker de nødvendige emner uden at sprænge budgettet. Derfor har vi samlet en række gratis materialer til undervisning, der er let tilgængelige og tilpasset forskellige aldersgrupper og fagområder.
Her finder du links til materialer inden for matematik, naturvidenskab, dansk, historie, kunst og meget mere. Mange af disse ressourcer tilbyder også undervisningsforløb, aktiviteter og opgaver, som kan bruges direkte i undervisningen eller tilpasses individuelle behov.
Ved at bruge gratis materialer kan du nemt supplere din undervisning og få adgang til nye, spændende læringsmetoder, som både gør læringen sjovere og nemmere at variere. Tjek vores liste, og udforsk de mange muligheder for at styrke dine undervisningsaktiviteter.

Stats-anerkendte Museer
Museer i Danmark er af meget høj kvalitet og spiller en aktiv rolle i forhold til at give børn og unge de bedst mulige kulturelle vilkår og muligheder. Knap 100 museer er statsanerkendte og modtager statstilskud – og har derfor gratis adgang for skoleelever, der besøger museet som led i undervisningen. De har også ofte fysiske gratis materialer til undervisning
Du kan her se den samlede liste over de statsanerkendte museer
DR TV
Danmarks Radio er som en stor statsbetalt buffet af læringslækkerier. Som eksempler vil de små vil lære om tal og bogstaver med Hr. Skæg, natur/teknik med Lille Nørd og Store Nørd mens de ældste elever vil få en bred national-historisk referenceramme med Historien om Danmark og Brødrene Madsens tidsrejse. Det er bare at dykke i og lade sig underholde mens man lærer – muligheder er der nok af på Danmarks Public Service kanal.


Khan Academy
Khan er en non-profit-organisation, der har lavet et program til at lære matematik til rådighed for alle i verden. Programmet er oversat til dansk med midler fra Løkkefonden. Det en nem tilgængelig platform til at lære hele folkeskolens pensum i matematik på en god og overskuelig måde.
Du kan bruge Khan Academy via https://da.khanacademy.org/ eller via app til IOS eller Android.
E-reolen og bibliotek.dk
Biblioteket kan alle i Danmark bruge. Dit lokale bibliotek vil have et stort udvalg af bøger, der kan bruges i undervisningen – og de bøger, de ikke har, kan du gratis bestille hjem via Bibliotek.dk. Du kan også bestille de fagbøger, man almindeligvis bruger i folkeskoler og friskoler. På bibliotekets app e-Reolen, kan man læse mange bøger digitalt eller lytte til dem – du skal blot oprette et bibliotekslogin via dit lokale bibliotek.
Nogle forlag – som fx. Turbine – har gratis materialer til undervisning til print på deres hjemmeside sammen med bøgerne, som kan lånes på biblioteket.


Skoven i Skolen
På skoven-i-skolen.dk er der undervisningsforløb i natur og kultur på alle klassetrin. Materialet er individuelle forløb, der hver især er finansieret af naturstyrelsen og mange forskellige fonde som Nordeafonden og Verdensnaturfonden WWF.
LEX.dk
Lex.dk er Danmarks nationalleksikon. Sitet er frit tilgængeligt for alle og indeholder opslagsværkerne Den Store Danske, Trap Danmark og en række specialværker som Dansk Biografisk Leksikon, Dansk Kvindebiografisk Leksikon, Danmarks Oldtid, Danmarkshistorien, Gyldendals Teaterleksikon, Symbolleksikon og Historien om Børnelitteratur.


finurlige fif
finurligefif.dk er hjemmeundervisernes go-to-site for gratis materialer til undervisningen. Her finder du et stort bibliotek af læringsaktiviteter og undervisningsmaterialer som allerede bruges af mange andre lærere, pædagoger og forældre.
Med et betalt medlemsskab af Det Finurlige Univers får du yderligere fast adgang til finurlige materialer, rabatter og meget mere.
Nyhederne i aviser og på internettet
Informationssamfundet sætter nogle andre rammer for hvordan skole og læring ser ud idag. I fortiden, hvor det kun var lærere, der havde bøgerne, måtte man samles på skolen og alle lære af den samme bog. I dag har vi modsat en overflod af information, hvor det i højere grad handler om at sortere i strømmen.
Man kan med fordel bruge nyhedsstrømmen sammen med god kildekritik og en masse opklarende hv-spørgsmål: Hvem, hvad, hvor, hvorfor, hvornår, hvordan – det er jo alligevel sådan alle opgaverne i folkeskolen opstår.


Gratis opgavesider
Der er mange hjemmesider, hvor lærere uploader deres opgaver til gratis afbenyttelse – nogle af dem er Leg Og Lektie og Opgaveskyen, hvor man finder en god portion gratis materialer til undervisning af virkelig god kvalitet.
Overblik gennem checklister
Har du selv gode ressourcer, som kunne gavne andre? Så kan du hjælpe med at udvide samlingen, så alle får endnu flere muligheder. Send dine anbefalinger af gratis materialer til undervisning på hej@denerhjemme.dk, så vi sammen kan skabe en endnu stærkere platform for hjemmeundervisere.
Hvis du er i tvivl om, hvad du skal undervise i, og hvor meget der bør dækkes i de forskellige fag, kan det være en hjælp at se på Folkeskolens Fælles Mål, som findes på emu.dk. Her kan du få et overblik over de officielle mål for folkeskolen for hvert klassetrin og fag. Du behøver slet ikke følge dem, men de kan være en god rettesnor for nogle alligevel.
Fælles mål er lavet til faglærere og delt op i fag med alle klassetrin i ét dokument. Som hjemmeunderviser har du alle fag men kun på ét klassetrin. Den Er Hjemme har lavet det nemt for dig og sat målene ind i klasseopdelte checklister. Du kan få pensumchecklisterne her, som giver et hurtigt indblik i, hvad der i folkeskolen forventes på de forskellige klassetrin og kan fungere som en praktisk guide i planlægningen af din undervisning.